Бач - Туризам

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Документација Јавних набавки

Информатор о раду

Информације од јавног значаја

Примери образаца за подношење захтева и жалби

Поставите питање

Поставите питање Начелнику ЈБУО

Линкови

Влада Републике Србије

Народна скупштина
Републике Србије
КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ

Монашке насеобине у Војводини настају на самом почетку ширења хришћанства у средњем веку, и представљају слику националне, верске и културне мешовитости овог подручија. Међу значајним споменицима културе су: Православн манастирођани и католички самостан у Бачу (женски и мушки);

ФРАЊЕВАЧКИ САМОСТАН – Бач

Основе самостана постављене су још 1169. године. Поставили су их припадници витешко-монашког реда Темплара (каноници светог гроба Јерусалемског). 1312. године, када је укинут овај витешко-монашки ред, самостан је припао калуђерима, фрањевцима. У својим освајачким походима, Турци су га делимично порушили и преуредили у џамију, о чему сведоче остаци михраба и турске посуде за воду на улату у самостан. Самостан се одликује богатством архитектонског шаренила, видљиви су остаци романике, готике, барока и турског градитељства. Најинтересантнији делови су пространа романска апсида-светилиште и остаци готских фресака из XV века, као и масивни самостански звоник на основама из XII века, који дају упечатљиво обележје овом здању. Вредна је италокритска икона сликара Диме из 1678. године и композиција Тајне вечере из 1737. године. При самостану се налази једна од најстаријих библиотека у земљи у којој се чувају књиге из XV века.

МАНАСТИР БОЂАНИ – Бођани

Давно забележено предање казује да је манастир подигао извесни Богдан, трговац из Далмације, коме се, враћајући се из Будима ради трговине, пореметио вид. Он је на месту данашњег манастира наишао на редак извор, умивао се и исцелио. Том се приликом заветовао Богородици да ће јој из захвалности подићи цркву. Добивши дозволу, Богдан је подигао цркву 1478. године. Тако је настао манастир Бођани, посвећен Ваведењу Пресвете Богородице. Манастир је више пута рушен и паљен. Први пут је разорен 1565. године под најездом Турака. 1578. године је подигнута друга црква, овог пута дрвена, међутим и ова црква је разрушена. Трећа црква је подигнута 1678. године. За време Ракоцијеве буне, и ова црква је била запаљена. 1722. године је подигнута нова црква са манстирским конацима. Манастир Бођани и његови конаци, у којима се налази и музеј, богати су сликарским делима, иконама, фрескама, старинским гравирама, рукописима, богослужбеним посудама и сл. Велику уметничку вредност има резбарени иконостас који је насликан узмеђу 1745. и 1748. године. Манастир је посебно значајан због фреско сликарства Христифора Жефаровича који је осликао унутрашњост цркве, а за којег се везује насатан модерног српског барока у сликарству. Туристичка атракција овог манастира је извор (тзв. Богданова чесма) као и предиван парк са неколико стотина врста дрвећа и других биљака.

САМОСТАН ЧАСНИХ СЕСТАРА – Бач

Уз северни зид римокатоличке цркве светог Павла дозидан је 1876. године самостан сестара реда Нотре Даме. Грађевина је изведена у духу класицизма и састоји се од приземља и спрата. У самостану се чува портет кардинала Људевита Хајнолда, у црвеној кардиналској одећи, аутора Лочингера.

ТВРЂАВА У БАЧУ – Бач

Приликом изградње Бача нађени су остаци старе цивилизације за које је утврђено да потичу из млађег каменог доба. Први трагови у писаним изворима о Бачу и подручју око њега потичу још из периода Јустинијана, када господар Цариграда и цар Источног римског царства помиње Бач у свом писму 535. године. Арапски географ и путописац Идриси завршио је своју Географију 1154. године у којој спомиње Бач као важан и значајан град, богат са много трговаца, занатлија и грчких учењака у коме се одржавају сајмови. Десет година касније, 1164. године, у ратним операцијама између Византије и Угарске, византиски Цар Манојло Комнен продро је преко Дунава у Бач. У XII веку Бач бележи велики успон. У том периоду први пут се у писаним изворима помиње моћна тврђава која је претрпела неколико рушења и обнављања, а чији су остаци и данас изазов за научнике и туристе. У XIV веку су забележени чести упади Турака, а и многи походи на Турке кретали су из Бача. У време Мохачке битке и Бач је дао своју коњицу. Међутим, продор Турака није заустављен па је 1526. године, након Мохачке битке и пада Београда, Бач био освојен. Тврђаву је тада доста дуго и успешно бранио деспот Стефан Берисављевић.

Тврђава Бач најстарија је средњевековна тврђава у Војводини. По историји на месту данашње тврђеве, 873. године, постојало је дрвена аварско утврђење. 1241. године тврђаву и град заузимају Монголи и подижу своје утврђење. Данашња тврђава подигнута је у периоду између 1338.-1342. године за време владавине мађарског краља Карла Роберта Анжујског, када добија четвороугаону кулу значајну за одбрану града. Тврђава лежи на малој узвишици у односу на град и са свих страна је била опкољена водом тј. реком Мостонгом, чије је корито и данас уочљиво. У тврђаву се улазило преко покретног дрвеног моста. У периоду након Мохачке битке 1529. године, град и тврђава пали су под турску власт, када Бач постаје део Сегединског санџака и Будимског пашачука. За време Ракоцијеве буне 1703.-1711. године, тврђава је у великој мери разрушена, оштећена, спаљена и заувек напуштена.

Тврђава Бач представља један од најуверљивијих сведока богате историјске прошлости Општине Бач, и несумљиво је изузетно вредан споменик средњевековне културе.

ИЗЛЕТНИЧКИ ТУРИЗАМ

ЈЕЗЕРО ПРОВАЛА – Вајска

Настало је великом поплавом Дунава 1924. године, када је Дунав пробио насип и издубио басен овог природног језера. Језеро је подземним каналима повезано са Дунавом, који непрестано надопуњује језеро водом. У топлим летњим данима овде се окупља велики број купача. У склопу овог језерског комплекса је и велики камп простор. Језеро је богато разноврсном рибом и идеално је место за риболов, а сваке године одржавају разне манифестације и такмичења у пецању и кувању котлића.

БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА УЗ ДУНАВ

Међународна бициклистичка стаза Еуро вело 6 пролази и кроз општину Бач, у дужини од 43 км. Стаза пролази вештачким насипом уз обалу Дунава. Поред главне руте, обухвата и локалне путеве који су обележени као бициклистичка стаза и који воде до најинтресантнијих туристичких тачака у Бачу и околини: Тврђава Бач, Манастир Бођани, Фрањевачки самостан, смештајни објекти и слично.

Стаза целом својом дужином пролази кроз најлепше делове општине Бач: подунавско ловиште Плавна (са прелепом природом), обалом Дунава, кроз пространу панонску равницу, поред чарда на Дунаву.

ЛОВНИ ТУРИЗАМ

ЛОВАЧКА КУЋА БАЧ

 • Адреса: Маршала Тита 53, Бач
 • тел: 021/771-594; 063/502-381

ЛОВИШТЕ РИСТОВАЧА

 • Адреса: Ловотурс (Петроварадин, Прерадовићева 2), Бач
 • тел: 021/431-144

ЛОВАЧКО ДРУШТВО “ФАЗАН“

 • Адреса: Бач
 • тел: 021/ 771-090

ЛОВИШТЕ “МОСТОНГА-РИБЊАК“

 • Адреса: М.Тита 8, Бач
 • тел: 021/ 770-187

ЛОВИШТЕ БОЂАНСКИ РИТ

 • Адреса: Братства-јединства бб, Бач (ЛУ “Бач“), Бођани
 • тел: 021/771-594

ЛОВИШТЕ ПЛАВН

 • Адреса: Подунавско ловиште бб, Плавна
 • тел: 021/ 778-255, 021/ 778-284

РИБОЛОВНИ ТУРИЗАМ

УДРУЖЕЊЕ „ПОДУНАВЉЕ“

 • Б.Јединства 32, тел: 063/ 526-284, Бач

“ЖИВА, БЕРАВА, ПРОВАЛА“

 • тел: 021/4780-360, Бач

УДРУЖЕЊЕ „БЕРАВА“

 • М.Тита 8, тел: 021/ 776-007, Бођани

УДРУЖЕЊЕ СПОРТСКИХ РИБОЛОВАЦА „БЕЛИ АМУР“

 • М. Тита 45, тел: 021/ 778-016, Плавна

РИБОЛОВАЧКО ДРУШТВО „ШАРАН“

 • тел: 021/ 775-529, 021/ 775-559, Вајска

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БАЧ