Bač - Turizam

JAVNE NABAVKE

Dokumentacija Javnih nabavki

Informator o radu

Informacije od javnog značaja

Primeri obrazaca za podnošenje zahteva i žalbi

Postavite pitanje

Postavite pitanje Načelniku JBUO

Linkovi

Vlada Republike Srbije

Narodna skupština
Republike Srbije
KULTURNO NASLEĐE

Monaške naseobine u Vojvodini nastaju na samom početku širenja hrišćanstva u srednjem veku, i predstavljaju sliku nacionalne, verske i kulturne mešovitosti ovog područija. Među značajnim spomenicima kulture su: Pravoslavn manastirođani i katolički samostan u Baču (ženski i muški);

FRANjEVAČKI SAMOSTAN – Bač

Osnove samostana postavljene su još 1169. godine. Postavili su ih pripadnici viteško-monaškog reda Templara (kanonici svetog groba Jerusalemskog). 1312. godine, kada je ukinut ovaj viteško-monaški red, samostan je pripao kaluđerima, franjevcima. U svojim osvajačkim pohodima, Turci su ga delimično porušili i preuredili u džamiju, o čemu svedoče ostaci mihraba i turske posude za vodu na ulatu u samostan. Samostan se odlikuje bogatstvom arhitektonskog šarenila, vidljivi su ostaci romanike, gotike, baroka i turskog graditeljstva. Najinteresantniji delovi su prostrana romanska apsida-svetilište i ostaci gotskih fresaka iz XV veka, kao i masivni samostanski zvonik na osnovama iz XII veka, koji daju upečatljivo obeležje ovom zdanju. Vredna je italokritska ikona slikara Dime iz 1678. godine i kompozicija Tajne večere iz 1737. godine. Pri samostanu se nalazi jedna od najstarijih biblioteka u zemlji u kojoj se čuvaju knjige iz XV veka.

MANASTIR BOĐANI – Bođani

Davno zabeleženo predanje kazuje da je manastir podigao izvesni Bogdan, trgovac iz Dalmacije, kome se, vraćajući se iz Budima radi trgovine, poremetio vid. On je na mestu današnjeg manastira naišao na redak izvor, umivao se i iscelio. Tom se prilikom zavetovao Bogorodici da će joj iz zahvalnosti podići crkvu. Dobivši dozvolu, Bogdan je podigao crkvu 1478. godine. Tako je nastao manastir Bođani, posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice. Manastir je više puta rušen i paljen. Prvi put je razoren 1565. godine pod najezdom Turaka. 1578. godine je podignuta druga crkva, ovog puta drvena, međutim i ova crkva je razrušena. Treća crkva je podignuta 1678. godine. Za vreme Rakocijeve bune, i ova crkva je bila zapaljena. 1722. godine je podignuta nova crkva sa manstirskim konacima. Manastir Bođani i njegovi konaci, u kojima se nalazi i muzej, bogati su slikarskim delima, ikonama, freskama, starinskim gravirama, rukopisima, bogoslužbenim posudama i sl. Veliku umetničku vrednost ima rezbareni ikonostas koji je naslikan uzmeđu 1745. i 1748. godine. Manastir je posebno značajan zbog fresko slikarstva Hristifora Žefaroviča koji je oslikao unutrašnjost crkve, a za kojeg se vezuje nasatan modernog srpskog baroka u slikarstvu. Turistička atrakcija ovog manastira je izvor (tzv. Bogdanova česma) kao i predivan park sa nekoliko stotina vrsta drveća i drugih biljaka.

SAMOSTAN ČASNIH SESTARA – Bač

Uz severni zid rimokatoličke crkve svetog Pavla dozidan je 1876. godine samostan sestara reda Notre Dame. Građevina je izvedena u duhu klasicizma i sastoji se od prizemlja i sprata. U samostanu se čuva portet kardinala Ljudevita Hajnolda, u crvenoj kardinalskoj odeći, autora Ločingera.

TVRĐAVA U BAČU – Bač

Prilikom izgradnje Bača nađeni su ostaci stare civilizacije za koje je utvrđeno da potiču iz mlađeg kamenog doba. Prvi tragovi u pisanim izvorima o Baču i području oko njega potiču još iz perioda Justinijana, kada gospodar Carigrada i car Istočnog rimskog carstva pominje Bač u svom pismu 535. godine. Arapski geograf i putopisac Idrisi završio je svoju Geografiju 1154. godine u kojoj spominje Bač kao važan i značajan grad, bogat sa mnogo trgovaca, zanatlija i grčkih učenjaka u kome se održavaju sajmovi. Deset godina kasnije, 1164. godine, u ratnim operacijama između Vizantije i Ugarske, vizantiski Car Manojlo Komnen prodro je preko Dunava u Bač. U XII veku Bač beleži veliki uspon. U tom periodu prvi put se u pisanim izvorima pominje moćna tvrđava koja je pretrpela nekoliko rušenja i obnavljanja, a čiji su ostaci i danas izazov za naučnike i turiste. U XIV veku su zabeleženi česti upadi Turaka, a i mnogi pohodi na Turke kretali su iz Bača. U vreme Mohačke bitke i Bač je dao svoju konjicu. Međutim, prodor Turaka nije zaustavljen pa je 1526. godine, nakon Mohačke bitke i pada Beograda, Bač bio osvojen. Tvrđavu je tada dosta dugo i uspešno branio despot Stefan Berisavljević.

Tvrđava Bač najstarija je srednjevekovna tvrđava u Vojvodini. Po istoriji na mestu današnje tvrđeve, 873. godine, postojalo je drvena avarsko utvrđenje. 1241. godine tvrđavu i grad zauzimaju Mongoli i podižu svoje utvrđenje. Današnja tvrđava podignuta je u periodu između 1338.-1342. godine za vreme vladavine mađarskog kralja Karla Roberta Anžujskog, kada dobija četvorougaonu kulu značajnu za odbranu grada. Tvrđava leži na maloj uzvišici u odnosu na grad i sa svih strana je bila opkoljena vodom tj. rekom Mostongom, čije je korito i danas uočljivo. U tvrđavu se ulazilo preko pokretnog drvenog mosta. U periodu nakon Mohačke bitke 1529. godine, grad i tvrđava pali su pod tursku vlast, kada Bač postaje deo Segedinskog sandžaka i Budimskog pašačuka. Za vreme Rakocijeve bune 1703.-1711. godine, tvrđava je u velikoj meri razrušena, oštećena, spaljena i zauvek napuštena.

Tvrđava Bač predstavlja jedan od najuverljivijih svedoka bogate istorijske prošlosti Opštine Bač, i nesumljivo je izuzetno vredan spomenik srednjevekovne kulture.

IZLETNIČKI TURIZAM

JEZERO PROVALA – Vajska

Nastalo je velikom poplavom Dunava 1924. godine, kada je Dunav probio nasip i izdubio basen ovog prirodnog jezera. Jezero je podzemnim kanalima povezano sa Dunavom, koji neprestano nadopunjuje jezero vodom. U toplim letnjim danima ovde se okuplja veliki broj kupača. U sklopu ovog jezerskog kompleksa je i veliki kamp prostor. Jezero je bogato raznovrsnom ribom i idealno je mesto za ribolov, a svake godine održavaju razne manifestacije i takmičenja u pecanju i kuvanju kotlića.

BICIKLISTIČKA STAZA UZ DUNAV

Međunarodna biciklistička staza Euro velo 6 prolazi i kroz opštinu Bač, u dužini od 43 km. Staza prolazi veštačkim nasipom uz obalu Dunava. Pored glavne rute, obuhvata i lokalne puteve koji su obeleženi kao biciklistička staza i koji vode do najintresantnijih turističkih tačaka u Baču i okolini: Tvrđava Bač, Manastir Bođani, Franjevački samostan, smeštajni objekti i slično.

Staza celom svojom dužinom prolazi kroz najlepše delove opštine Bač: podunavsko lovište Plavna (sa prelepom prirodom), obalom Dunava, kroz prostranu panonsku ravnicu, pored čarda na Dunavu.

LOVNI TURIZAM

LOVAČKA KUĆA BAČ

 • Adresa: Maršala Tita 53, Bač
 • tel: 021/771-594; 063/502-381

LOVIŠTE RISTOVAČA

 • Adresa: Lovoturs (Petrovaradin, Preradovićeva 2), Bač
 • tel: 021/431-144

LOVAČKO DRUŠTVO “FAZAN“

 • Adresa: Bač
 • tel: 021/ 771-090

LOVIŠTE “MOSTONGA-RIBNjAK“

 • Adresa: M.Tita 8, Bač
 • tel: 021/ 770-187

LOVIŠTE BOĐANSKI RIT

 • Adresa: Bratstva-jedinstva bb, Bač (LU “Bač“), Bođani
 • tel: 021/771-594

LOVIŠTE PLAVN

 • Adresa: Podunavsko lovište bb, Plavna
 • tel: 021/ 778-255, 021/ 778-284

RIBOLOVNI TURIZAM

UDRUŽENjE „PODUNAVLjE“

 • B.Jedinstva 32, tel: 063/ 526-284, Bač

“ŽIVA, BERAVA, PROVALA“

 • tel: 021/4780-360, Bač

UDRUŽENjE „BERAVA“

 • M.Tita 8, tel: 021/ 776-007, Bođani

UDRUŽENjE SPORTSKIH RIBOLOVACA „BELI AMUR“

 • M. Tita 45, tel: 021/ 778-016, Plavna

RIBOLOVAČKO DRUŠTVO „ŠARAN“

 • tel: 021/ 775-529, 021/ 775-559, Vajska

VIŠE INFORMACIJA:

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE BAČ