Бачки Петровац

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Документација Јавних набавки

Информатор о раду

Информације од јавног значаја

Примери образаца за подношење захтева и жалби

Поставите питање

Поставите питање Начелнику ЈБУО

Линкови

Влада Републике Србије

Народна скупштина
Републике Србије

Општина Бачки Петровац је најмања општина у Војводини. Такође се и са бројем насељених места убраја у групу најмањих општина, чине је четири насеља: Бачки Петровац, Гложан, Кулпин и Маглић. Бачки Петровац као и Гложан претежно су настањена словачким становништвом, Кулпин такође има већину становништва словачке народности, Маглић који је првобитно био настањен Немцима, а после другог светског рата насељавају је досељеници из разних крајева Југославије.

 

На подручју данашњег Бачког Петровца још у праисторијском периоду постојала су насеља. Поузданији подаци о његовој историји датирају из средњег века, када је на његовој територији постојало више малих насеља ко што су Бодоњ, Драгово, Бега, Телек и др.

 

Под својим садашњим именом Бачки Петровац први пут се спомиње у 13. веку, када је ово насеље признато као самостална црквена општина са црквом посвећеном Св. Петру. Име Петровац помиње се и у историјским списима и аналима из XV, XVI и XVII века.

 

Општина обухвата подручје од 158 км2, а и у смислу популације једна је од најмањих општина. Према попису из 2002. године има око 15.000 становника. Од чега највећи број становика чине Словаци (66,4%), Срби (25,7%), а остало становништво чине Мађари, Хрвати, Роми.

 

Терен на територији општине је раван, и сходно томе, структура економије и индустрије класификују Бачки Петровац као агро – индустријски центар. Најразвијенији део економије је пољопривреда, где ради око 40 % запослених, што представља више од једне трећине укупног броја радно способних.

 

Бачки Петровац је центар многобројних културних, просветних, музицких, фолклорних и других културно-уметницких манифестација. Међу знаменитијим споменицима историје је споменик обешеним првоборцима 1941. године и стара црква из 1813. у Кулпину.

 

Од заштићених културних добара имамо: Словачку гимназију, Народни музеј, Пољопривредном музеју Кулпин, смештеном у Дворцу Дунђерски-најромантичнијем месту у Војводини, и друге образовне и културне институције.
Неке од значајнијих манифестација су: Фестивал словачке музике и фолклора „Танцуј, танцуј“, Словачке народне свечаности, Фестивал кулена.