Бачки Петровац - Туризам

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Документација Јавних набавки

Информатор о раду

Информације од јавног значаја

Примери образаца за подношење захтева и жалби

Поставите питање

Поставите питање Начелнику ЈБУО

Линкови

Влада Републике Србије

Народна скупштина
Републике Србије

Мешавином култура и обичаја који су се на овим просторима вековима сусретали одишу и изложбе у Пољопривредном музеју Кулпин, смештеном у Дворцу Дунђерски-најромантичнијем месту у Војводини као и Међународни фестивал свадбених обичаја која се ту сваке године одржава.

У хладовини прелепог парка око дворца, који су пројектовале бечке архитекте, а у који су својевремено свраћале и краљевске кочије, налазио је инспирацију и наш познати песник Лаза Костић, за најлепшу икада испевану љубавну песму, Santa Maria Della Salute.

Међу знаменитијим споменицима историје је споменик обешеним првоборцима 1941. године и стара црква из 1813. у Кулпину. Од заштићених културних добара имамо: Словачку гимназију, Народни музеј, Пољопривредном музеју Кулпин, смештеном у Дворцу Дунђерски-најромантичнијем месту у Војводини, и друге образовне и културне институције.

ПОЉОПРИВРЕДНИ МУЗЕЈ У КУЛПИНУ

Адреса: Кулпин, Трг ослободјења 1; Тел: 021/ 786-266.

Као једина специјализована музејска установа у земљи, за истраживање и изучавање аграрне прошлости, основан је 1993 године. Пољопривредни музеј у Кулпину чини комплекс двораца у парку који су стављени под заштиту државе као споменички објекти. У оквиру комплекса налази се осим два дворца, управна зграда, тзв. ковачница, коњушница и житни магацин. Историјски подаци говоре да су објекти грађени крајем XVIII и почетком XIX века за племићку породицу Стратимировић. Марија Терезија је 1745. године овој породици поклонила посед за њихове заслуге у рату против Турака на страни Аустрије. Породица Стратимировић је била власник поседа у Кулпину око 120 година. Крајем XIX века (1889.) посед прелази у власништво породице Дунђерски. Били су власници до 1945 године када је имање национализовано.

УДРУЖЕЊЕ АХОЈ

Адреса: Бачки Петровац, Народне револуције 17; Тел: 021/ 781-614

Удружење АХОЈ у Бачком Петровцу је јединствени центар окупљања занатлија, пољопривредника, уметника, очувања и подстицања развоја старих заната, очувања традиционалне кухиње и здраве животне средине. У Етно-кутку се купцима нуде разноврсни предмети примењене уметности, дела познатих локалних уметника, сликара, керамичара, резбара,па чак и уметничке фотографије, лутке од кукурузовине, метлице од сирка… Школа старих заната је такође почела са радом у просторијама удружења – Ахој (израда предмета од кукурузовине, цртање на стаклу, плетење, прављење метли, рад на разбоју…)

МАТИЦА СЛОВАЧКА, Бачки Петровац

Адреса: Коларова 4; Тел/фаx: 780-248

Основана је у време краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, 1932. године на дан одржавања Словачких народних свечаности. Дом Људевита Мишика у којој се налази датира из периода пре Првог светског рата. Рад ове установе прекидан је у више наврата, обновљен је одмах након Другог светског рата. Матица Словачка је удружење градана и организација посвећена развоју културе и уметности. Главни је организатор Словацких народних свечаности сваке године, као облика учвршцивања народне припадности.

РЕЛИГИЈА
 • БАПТИСТИЧКА ЦРКВА
  Бачки Петровац
 • ЕВАНГЕЛИСТИЧКА ЦРКВА
  Кулпин
 • ЕВАНГЕЛИСТИЧКА ЦРКВА
  Гложан
 • КАТОЛИЧКА ЦРКВА СВ. АДАЛБЕРТА
  Бачки Петровац
 • НЕМАЧКА ЕВАНГЕЛИСТИЧКА ЦРКВА
  Бачки Маглић
 • ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  Гложан
 • ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ
  Кулпин
 • ПРАВОСЛВНА ЦРКВА
  Бачки Маглић
 • СЛОВАЧКА ЕВАНГЕЛИСТИЧКА ЦРКВА АУГСБУРСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ – Бачки Петровац
ДВОРЦИ И ЛЕТЊИКОВЦИ
 • ДВОРАЦ ПОРОДИЦЕ ДУНЂЕРСКИ – Кулпин
  wеb: www.dvorci.info

Када уђете у Кулпин, од Новог Сада са леве стране, налази се дворац. Оба дворца у парку саграђена су за племићку породицу Стратимировић, једну од ретких српских породица која је међу првима стекла племство за војничке заслуге у аустријској царевини. Крајем 19. века власници поседа постају Дунђерски. Обнова и реконструкција урађена је 1912. године. Парк око двораца, као и зграда великог дворца су веома добро очувани. Оба дворца су споменици културе од великог значаја. Велики дворац је отворен за посетиоце.

 • СЕОСКА КУЋА – Бачки Петровац, Бранислава Мокрића 9

Подигнута је по досељењу Словака, половином XVIII века. Грађена је од набоја, делом укопана, двосливног крова покривеног трском, наглашено испуштене стрехе дуж подужне, дворишне стране. Данас се у њој налази завичајни музеј опремљен предметима из старих словачких домаћинстава.

СПОРТСКИ ЦЕНТРИ
 • БАЗЕН – Бачки Петровац;
 • СПОРТСКО СТРЕЛИШТЕ – Бачки Петровац;
 • ТЕНИСКИ ТЕРЕНИ СА-ХА – Бачки Петровац.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ