Беочин - Туризам

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Документација Јавних набавки

Информатор о раду

Информације од јавног значаја

Примери образаца за подношење захтева и жалби

Поставите питање

Поставите питање Начелнику ЈБУО

Линкови

Влада Републике Србије

Народна скупштина
Републике Србије

Непосредна близина Дунава и Националног парка Фрушка гора као и приоритетни развојни пројекти из области туризма Беочину пружају основне предуслове да постане озбиљан туристички центар.

Манастир Беочин са црквом посвећеном Вазнесењу Христовом, у турским пописима први пут се јавља 1566-67, и Манастир Раковац који је извесно постојао у 16. веку и манастирском црквом која је по неким подацима подигнута 1563. године, два су једина манастира од 17 фрушкогорскикх који се налазе на територији беочинске општине а која су лоцирана на северном делу Фрушке горе. Уз Стари дворац који је саграден 1898.године ово су најзначајнији споменици културе на територији беочинске општине, сврстани у објекте од изузетног значаја и под заштитом су државе.

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ ГРАДИНА – Раковац

На северним обронцима Фрушке горе источно од Думбовачког потока, на потесу Стучица, налазе се локалитет Градина и село Нови Раковац. На простору Градине су у периоду 1963-78. проведена систематска археолошка ископавања концентрисана на откривање остатака средњовековне цркве. Издвојене су две њене фазе, романичка и готичка. Романицкој фази припада тробродна црква са трима полукружним апсидама, испод којих се налази крипта. Готичка црква, која делимично лежи на темељима романичке, имала је тространу апсиду са контрафорима. На локалитету Градина налазио се манастир Домбо, који је у XV веку опасан бедемом и шанцем. Упркос томе, Турци су у првој половини XVI века заузели и спалили овај манастирски комплекс, да би одредбом Карловачког мира био потпуно порушен 1702. Део откривених остатака је конзервиран. Средњовековном периоду на Градини претходила је римска градња, из које потичу остаци хипокауста неке грађевине и покретан археолошки материјал. У најстаријим слојевима констатовани су трагови земљаног утврђења из старијег гвозденог доба. Археолошка ископавања са прекидима још увек трају.

МАНАСТИР БЕОЧИН – Беочин

Манастир Беочин, са црквом посвећеном Вазнесењу Христовом, смештен је на северној падини Фрушке горе, у близини пута за Беочин. Његова историја прати се од средине XVI века, када се први пут помиње у турском дефтеру. За време Арсенија III Чарнојевића обновили су га монаси манастира Раче. Црква манастира Беочин окружена је са јужне и западне стране конацима, чије је спајање довршено 1765. Системска обнова комплекса започета је 1986.

МАНАСТИР РАКОВАЦ – Раковац

Манастир Раковац, са црквом посвећеном св. Кузману и Дамјану, смештен на северној страни Фрушке горе, према предању основао је крајем XV века Рака Милошевић, велики коморник деспота Јована Бранковића. У XVII веку Раковац је био књижевни и преводилацки центар. У непосредној близини манастира подигнута је 1751. гробљанска капела, чији су иконостас осликали Јанко Халкозовић и Василије Остојић. Систематска истраживања, реконструкција и конзервација целине трају од 1953. у циљу враћања њеног првобитног изгледа.

РЕЛИГИЈА

 • ЦРКВА СВ. АРХАНЂЕЛА МИХАЈЛА
  Сусек
 • ЦРКВА СВ. ГЕОРГИЈА
  Баноштор
 • ЦРКВА СВ. САВЕ
  Черевић
 • ПРЕОБРАЖЕЊСКА ЦРКВА
  Беочин
 • РИМОКАТОЛИЧКА ЦРКВА СВ. ЈОСИПА
  Черевић

ДВОРЦИ И ЛЕТЊИКОВЦИ

ДВОРАЦ ШПИЦЕРОВИХ – Беочин
web: www.dvorci.info

Дворац је саградила породица Шпицер по пројекту Стеиндал Имреа 1890-92. Еде Шпицер је био један од власника Беочинске фабрике цемента. Декорација објекта диктирана је наменом и веома угледним економским статусом породице Шпицер. Данас, објекат је напуштен и већ дуже време без намене. Донедавно у њему је била смештена градска библиотека, радио, дом за војне инвалиде и ресторан. Иако руиниран дворац још увек има шта да покаже случајном пролазнику. Дворац је евидентирано културно добро. Дворац није отворен за посетиоце.

СЕОСКИ ТУРИЗАМ

ЕКО-ЕТНО КЛУБ ЧЕРЕВИЋ – Черевић
Адреса: Хероја Раше 42, Черевић
Тел: 021/ 66-14-972
www.seoskiturizam-dunav-fruskagora.com

Наутички програми на Дунаву; Риболовни туризам; Фрушкогорски манастири; Пешачке, бициклистичке туре кроз Фрушку Гору, Винске туре;

ИЗЛЕТНИЧКИ ТУРИЗАМ

ДЕЧЈЕ ОДМАРАЛИШТЕ ТЕСТЕРА

 • Черевић
 • Тел: 021/6611 299, 6612-306, 6613-458

КОНГРЕСНИ ТУРИЗАМ

ЦЕНТАР ЗА ПРИВРЕДНО-ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ ВОЈВОДИНЕ

РИБОЛОВНИ ТУРИЗАМ

РИБОЛОВНО УДРУЖЕЊЕ „ЈАЗ“

 • Адреса: Беочин
 • тел: 063/ 8575-071

РИБОЛОВНО УДРУЖЕЊЕ „ООСР КАРАШ“

 • Адреса: Трг БФЦ 1, Беочин

СУСЕЦКИ ДУНАВАЦ

 • Сусек
 • тел: 021/457-509

ЛОВНИ ТУРИЗАМ

ЛОВИШТЕ ЧОТ

 • Адреса: Цементарска бб, Беочин (ЛУ “Срндаћ“)
 • tel: 021/623-712

ЛОВИШТЕ ЧЕРЕВИЋ

 • Адреса: Вука Караџића 9а, Черевић (ЛД “Черевић)
 • тел: 021/876-930

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:

ОПШТИНА БЕОЧИН

 • Телефон: 021/870-260