Нови Сад - Инфраструктура

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Документација Јавних набавки

Информатор о раду

Информације од јавног значаја

Примери образаца за подношење захтева и жалби

Поставите питање

Поставите питање Начелнику ЈБУО

Линкови

Влада Републике Србије

Народна скупштина
Републике Србије

Градске четврти

Најстарије градске четврти Новог Сада су Стари град, Роктварија, Подбара и Салајка, које су спојене 1694. када је град основан. Сремска Каменица и Петроварадин, који се налазе на десној обали су некад била посебна насеља, а данас су делови градског подручја Новог Сада. Лиман (који је подељен у четири дела: Лиман I, Лиман II, Лиман III и Лиман IV), Ново Насеље и Детелинара су изграђени са модерним зградама и широким булеварима. Ова насеља су изграђена на подручјима некадашњих шума и пољана због великог прилива становништва после Другог светског рата. Многе старе куће у градском центру, Роктварији и Булевару су срушене током 1950-их и 1960-их да би биле замњењене вишеспратницама. Град је доживео нови грађевински бум у последњих десет година, а неке чеврти, попут Грбавице, су потпуно променила свој изглед.

Четврти са новим породичним кућама су углавном смештене изван градског центра; Телеп, на југозападу града је најстарије такво насеље, док су се Клиса на северу, као и Адице, Ветерничка рампа и Ветерник на западу значајно проширили током последњих 15 година, деломично због прилива српских избеглица током ратова у бившој Југославији.

Територија Града Новог Сада обухвата 16 насељених места са 46 месних заједница.  Изолованија и слабије насељена приградска насеља су насеља смештена на обронцима Фрушке горе: Лединци, Стари Лединци и Буковац, а последња два насеља имају само један асфалтиран пут који их повезује са осталим местима. Осим градског дела Новог Сада и Футог је званично заведен као градско насеље, док остала приградска насеља имају статус села.

Околна насеља су у суседним општинама Беочин, Сремски Карловци, Темерин и Бачки Петровац и у њима живи око 68.000 становника, који редовно мигрирају у Нови Сад, са којим су повезани редовним градским аутобуским линијама.

 

Политичко и административно уређење

Нови Сад има статус града и састоји се од две градске општине: Градска општина Нови Сад (која обухвата бачки део града Новог Сада и чије је седиште у Новом Саду) и Градска општина Петроварадин (која обухвата сремски део града Новог Сада и чије седиште је у Петроварадину). Седиште Града је у Новом Саду.

Органи власти у Граду Новом Саду су Скупштина Града Новог Сада, Градоначелник, Градско веће, Градска управа и независна регулаторна тела.

 

Саобраћај

Нови Сад се налази 80 км северо-западно од Београда и међународног аеродрома „Никола Тесла“ и 346 км јужно од Будимпеште аутопутем Е-75. Свакодневне железничке линије за Беч, Будимпешту, Кијев и Москву, као и аутобуске линије повезују Нови Сад са европским градовима. Такође, Нови Сад се налази у непосредној близини аутопута Е-70 и железничким коридором који повезује Београд-Загреб. До аеродрома Никола Тесла потребно је око 90 минута вожње.

Већи део Новог Сада смештен је између Дунава и једног рукавца канала Дунав-Тиса-Дунав. Над каналом ДТД су изграђена три моста према Кисачу, Темерину и Каћу. Дунав премошћују Варадински мост, Мост слободе и привремени друмско-железнички мост . У току је изградња новог трајног друмско-железничког моста на месту срушеног Жежељевог моста.

Главни градска саобраћајница је Булевар ослобођења, који се пружа правцем север-југ, води од железничке станице, а на њега се наставља Мост слободе. По текућем урбанистичком плану планира се да Суботички булевар постане главна саобраћајница које ће ићи од аутопута Е-75 и настављаће се на нови мост преко Рибарског острва ка Сремској Каменици.

Градом саобраћају градски аутобуси ГСП-а Нови Сад. Поред градских насеља повезана су и села из општина Беочин и Темерин, али и Сремски Карловци. У Новом Саду су од 1911. до 1959. саобраћали и трамваји.

У Ченеју, десетак километара северно од града налази се аеродром Ченеј. Аеродром се тренутно користи у спортске и привредне сврхе, мада постоје идеје у проширивању намене аеродрома.