Нови Сад - Туризам

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Документација Јавних набавки

Информатор о раду

Информације од јавног значаја

Примери образаца за подношење захтева и жалби

Поставите питање

Поставите питање Начелнику ЈБУО

Линкови

Влада Републике Србије

Народна скупштина
Републике Србије

Нови Сад је туристички центар региона, што даје одличне могућности за инвестирање. Од бројних туристичких вредности издвајамо:


ДУНАВ

Дунав је и са аспекта туризма једно од основних обележја Новог Сада, нарочито познато шеталиште Београдски кеј и бројне плаже дуж обале од којих је најлепша и најуређенија «штранд» која се простире на 10hа површне са свим пратећим садржајима.

Такође приобаље је место значајних станишта птица од којих су нека, као што је специјални резерват природе Ковиљско-петроварадински рит, од међународног значаја.


ПЕТРОВАРАДИНСКА ТВРЂАВА

Простире се на површини од 122hа, грађена је у 17. и 18. веку и представља културно-историјски споменик. У оквиру Тврђаве се налазе Музеј града Новог Сада, Академија уметности, опсерваторија и архив града, такође управо на овом месту се традиционално у јулу месецу одвија музички фестивал ЕXIТ, проглашен за најбољи у Европи.


НОВОСАДСКИ САЈАМ

Основан је 1923. године, простире се на површини од 22,6hа, а годишње га посети око 1.200.000 људи. Највећи и најпосећенији догађај је «Међународни пољопривредни сајам» са око 2000 излагача из Србије и иностранства. Новосадски сајам годишње одганизује 20 сајмова и изложби и 400 догађаја у конгресном центру «Мастер».


СТАРО ГРАДСКО ЈЕЗГРО

Архитектура града представља мешавину више различитих стилова. Најстарија кућа «Код Белог Лава» изграђена је давне 1740. године. Градске улице красе неколико велелепних палата с краја 19. и почетка 20. века: Танурџићева, Менратова, Ватикан, Клајнова, итд. и бројни сакрални објекти који припадају различитим конфесијама.


ФРУШКА ГОРА СА МАНАСТИРИМА

Фрушка гора са националним парком од око 25.000hа на којој се налази 17 православних манастира (осниваним у периоду од 15. до 18. века као задужбине српских деспота), са шумовитим пределима, ретким биљним и животињским врстама, природним резерватима, бројним језерима (укупно 14), планинским стазама (око 800км маркираних стаза), планинарским домовима и хотелом, налази се делом на новосадском подручју и представља једно од најсадржајнијих туристичких целина Подунавља.


САЛАШИ

Салаши својим аутентичним изгледом подсећају на прошла, романтична времена, панонских руралних насеља. Данас су чувари времена и традиционалног начина живота, као такви све више привлаче пажњу туриста. Салашарска насеља на територији Новог Сада налазе се на Ченеју, у Ветернику, Бегечу и Каћком атару.