Сремски Карловци

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Документација Јавних набавки

Информатор о раду

Информације од јавног значаја

Примери образаца за подношење захтева и жалби

Поставите питање

Поставите питање Начелнику ЈБУО

Линкови

Влада Републике Србије

Народна скупштина
Републике Србије

Налази се у североисточном делу Срема, на реци Дунаву, на магистралном путу Нови Сад – Инђија – Београд, на железничкој прузи Нови Сад – Београд, на североисточним падинама Националног парка Фрушка гора. Сремски Карловци су један од најзначајнијих национално-верских и културно-просветних центара у Срба или Сион српског православља.

На површини од око 5054 хектара (најмања општина у Војводини) живи око 9.000 становника разних националности претежно Срба.

Главни природни ресурси су обрадиво пољопривредно земљиште за виноградарство и воћарство, река Дунав и Национални парк Фрушка гора.

Главни привредни ресурси су: прерада воћа и грожђа – производња вина и жестоких пића, културни и религиозни туризам, Агротехна ад, Ас -комерц, Земљорадничка задруга, Пантекс ад, Стражилово ИГМ ад. Стратегија развоја подразумева апсолутно искоришћавање повољног географског положаја близине Новог Сада и Фрушке горе, улагање у виноградарство и воћарство, културни и сакрални-ходочаснички туризам као и изградњу Универзитетеског насеља.

Сремски Карловци су једно од ретких места у Републици Србији које је сачувало већину обележја минулих времена. Захваљујући пре свега догађајима, али и архитектури XVIII и XIX века, амбијентална целина уоквирена у подножју места представља доживљај за многобројне туристе, па самим тим и полазну основу за развој културног туризма.

Градско језгро представља заштићену амбијенталну целину, која је у потпуности урбанистички очувана. Сви културно-историјски споменици су вешто уклопљени и имају идеалну позију. Овакав распоред и концентрација већине споменика на малом простору представља један од важнијих сегмента туристичке понуде. Догађаји попут потписивања Карловачког мира, као и црквено-народни сабори повећавају овај значај, уздижући га на међународни ниво.

Поред институција културе и духовности, обронци Фрушке горе Сремским Карловцима дају ноту префињености, како због виногорја, тако и због предивних јесењих пејзажа Стражилова и околине.
Општина сарађује са француским градовима Емет и Гајар и Пуљом из Италије.

Традиционалне манифестације су у Сремским Карловцима Међународни фестивал „Бранково коло“, Подунавска ликовна колонија, Фестивал омладинских хорова Војводине, Летња школа црквеног појања Корнелију у спомен, Берба грожђа, Ликовна колонија акварела, Божићне свечаности и Ђурђедавдански уранак као вид верског туризма.