Тител

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Документација Јавних набавки

Информатор о раду

Информације од јавног значаја

Примери образаца за подношење захтева и жалби

Поставите питање

Поставите питање Начелнику ЈБУО

Линкови

Влада Републике Србије

Народна скупштина
Републике Србије

Тител се налази код ушћа Бегеја у Тису, недалеко од места где се Тиса улива у Дунав, на јужним обронцима Тителске висоравни.
Изнад града је Тителски брег (110 – 130 м), која се простире између Мошорина, Лока, Вилова, Титела и реке Тисе. У близини Титела је и највећа ада на Тиси и Царска бара, јединствени природни резерват флоре и фауне.

Тител је административни, привредни и културни центар општине и налази се на 50 km од Београда, 40 km од Новог Сада и 30 km од Зрењанина. Из Титела се друмским, железничким и речним путевима на најбржи начин долази до великих урбаних центара, а коридор 10 и коридор 7 – Дунав су наша веза са Европом и Светом.

Општина Тител спада у ред привредно недовољно развијених општина у Војводини. Изразито је заступљена пољопривредна производња која учествује са 65% у бруто доходку општине и то углавном са ратарском производњом, а мањим учешћем сточарске и повртарске производње.
У општинској индустрији привређује неколико мањих и средњих предузећа као што су: фабрика конзерви са хладњачом, фабрика металне галантерије, фабрика пластичних маса, циглана, фабрика столарије, штампарија, производња чамаца…

У скорој будућности у плану је уређење приобаља реке Тисе код Титела, где ће по пројектном решењу бити изграђено теретно пристаниште Лука Тител.

Најстарији писани подаци о Тителу стари су близу два миленијума, а име овог насеља познато је нешто више од девет векова. Сматра се да су му име дали Хуни. На месту данашњег Титела постојала су људска насеља веома давно.

На брегу изнад Титела своја насеља имали су Римљани, Авари, Словени, Угри и Татари. За време владавине мађарског краља Беле IV око римокатоличког каптола на брегу подиже се бедем нове тврђаве, који ће ту остати до краја XVII века. У аустријско-турским ратовима ова тврђава је порушена, а материјал је коришћен за обнову Петроварадинске и Београдске тврђаве.