DANI BAČA-DANI EVROPSKE BAŠTINE 2017

Manifestacija Dani Bača-dani evropske baštine započela je u petak 22. septembra i trajala je tri dana, odnosno do 24. septembra. Prvi dan manifestacije bio je posvećen organskoj proizvodnji te je u organizaciji Centra za organsku proizvodnju održan okrugli sto sa temom „Održivi ruralni razvoj kroz saradnju na lokalnom nivou“.
Drugi dan manifestacije započeo je okruglim stolom u prostorijama edukativnog centra gde se razgovaralo na temu kulturnog i prirodnog nasleđa- vrednosti i upravljanje a u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture. 
Počasni gost opštine Bač bio je NJ.E. Ambasador Republike Kipar Konstantinos Eliades sa kojim je predsednik opštine Bač Dragan Stašević u Velikom Bačkom parku zasadio drvo prijateljstva. Prijem zvanica održan je u svečanoj sali opštine Bač nakon čega su se svi gosti pešice uputili ka Bačkoj Tvrđavi i imali priliku da usput vide tursko kupatilo i kapiju Šiljak. Program je počeo u 14 časova a nakon himne Republike Srbije čast da se prvi obrati prisutnima dobio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je istakao zadovoljsvo zbog velikih šansi da se Tvrđava nađe pod zaštitom Uneska i izrazio uverenje da će se na tome istrajati. On je i rekao da Bač, malo mesto koje obeležava Dane evropske baštine pokazuje da su naša istorija i kultura jako bogate i da se ovom proslavom Srbija, ali i Bač stavlja na turističku mapu sveta i Evrope. Nakon njega prisutnima se obratio NJ.E. Ambasador Republike Kipar Konstantinos Eliades koji je naglasio da je Vojvodina primer evropskih vrednosti a da je danas u Baču pružena potvrda i za značajno mesto koje zauzima u pogledu očuvanja kulturne baštine ali i kao značajan rezervat prirode. 
Predsednik opštine Bač Dragan Stašević obraćajući se prisutnima kao domaćin manifestacije istakao je da je ovogodišnja tema „Kulturno nasleđe i priroda“ zapravo sinonim za opštinu Bač kao i da se priroda i kulturno nasleđe trebaju čuvati, ceniti, negovati i promovisati jer su to vrednosti od izuzetnog značaja.Takođe, naglasio je i da za opštinu Bač postoje ozbiljni planovi i da se treba pripremiti za momenat kada će ovo malo mesto ponovo postati jedna od najvažnijih lokacija u ovom delu Evrope. Manifestaciju otvorenom proglasio je potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević koji je podsetio da je preplitanje i međusobno obogaćivanje različitih nacionalnih, konfesionalnih i kulturnih identiteta jedno od naših najvećih bogatstava.On je i rekao da je prioritet Pokrajinske Vlade apsolutno očuvanje i razvijanje bogatstava različitosti našeg podneblja i da je reč o vekovnim vrednostima i blagu koje smo dobili na čuvanje da ih neokrnjene ostavimo budućim generacijama. 
Nakon uvodnih obraćanja usledila je himna Evropske Unije a zatim i dodela povelja rezervata biosfere „Bačko podunavlje“ povodom čega se prisutnima obratio pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić. Povelje su uručene predstavnicima Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine, Park Tikvara, Gornje Podunavlje, opština Bač, Bačka Palanka, Apatin, Odžaci i Sombor. 
Manifestacija je nastavljena kulturno umetničkim i zabavnim programom, viteškim igrama, ritmičkom gimnastikom, programom za decu, lovačkim kotlićem, koncertom duhovne muzike u Franjevačkom samostanu ali k pop koncertom u večernjim časovima Tamaris benda i grupe Tropiko uz tradicionalni vatromet.

Poslednjeg dana manifestacije odigrana su dva turnira, u fudbalu i odbojci a održana je i fudbalska utakmica između veterana FK Tvrđava i gostiju opštine Bač veterana Crvene Zvezde.

Preuzeto sa sajta opštine Bač