FAQ

 1. Da li upravni okruzi predstavljaju teritorijalnu organizaciju Republike Srbije?

  Ne. Upravni okruzi nisu oblik lokalne samouprave ili deo teritorijalne organizacije Republike Srbije, već predstavljaju način organizovanja državne uprave. Prema Zakonu o državnoj upravi je određeno da se upravni okrug obrazuje radi vršenja poslova državne uprave izvan sedišta organa državene uprave.

 2. Gde mogu da prijavim mog poslodavca koji ne uplaćuje doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje zaposlenima?

  Povredu svojih prava iz oblasti radnih odnosa možete prijaviti pismenim putem u pisarnici Južnobačkog upravnog okruga, u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina 10. I sprat, kancelarija broj 2. svakog radnog dana od 07 do 15 časova. Takođe, za sve informacije iz oblasti radnih odnosa možete se obratiti odeljenju inspekcije rada u Novom Sadu putem telefona na brojeve 021/421-822, 420-075.

 3. Kupila sam veš mašinu u jednoj prodavnici u Rumi. Nakon dva meseca se pokvarila. Kome da se obratim za pomoć?

  Prvo se obratite prodavnici u kojoj ste kupili proizvod ili ovlašćenom servisu. U slučaju da ne dobijete pozitivan odgovor, obratite se odeljenju tržišne inspekcije u Sremskoj Mitrovici.

 4. Gde mogu da podnesem zahtev za registraciju medicinske laboratorije u Vrbasu?

  Odobrenje za rad daje zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja. Zahtev možete podneti u pisarnici Južnobačkog upravnog okruga u Novom Sadu, adresa je Bulevar Mihajla Pupina broj 10, prvi sprat.

 5. U restoranu nisam dobio fiskalni račun. Kome da se obratim?

  Za nadzor nad ugostiteljskim objektima nadležna je turistička inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Sedište turističke inspekcije za Južnobački upravni okrug je u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 6. Zahtev možete predati lično ili putem pošte na pisarnicu Južnobačkog upravnog okruga, Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 10, prvi sprat. Za neizdavanje fiskalnih računa možete se obratiti i poreskoj upravi.

 6. Želim da otvorim poljoprivrednu apoteku. Gde mogu da dobijem informacije koja sredstva za zaštitu bilja mogu da prodajem i pod kojim uslovima?

  Obratite se fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina 10, drugi sprat.