Svečana akademija u SNP povodom obeležavanja godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

U četvrtak 25. novembra 2021. godine, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, održana je svečana akademija „Prisajedinjenje – drugi vek“ povodom 103 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se prisnutnima i tom prilikom uručio najviše priznanje AP Vojvodine – Nagradu „Mihajlo Pupin“ Vasiliju Krestiću, kao i druga pokrajinska priznanja koja se dodeljuju za doprinos važnim oblastima društvenog života.

25. novembar, dan kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, odlukom Skupštine Vojvodine 2018. godine ustanovljen je kao datum od pokrajinskog značaja.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade i Skupštine APV, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, episkop sremski Vasilije i drugi predstavnici Srpske pravoslavne crkve, muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić, predstavnici vojske, gradova i opština iz AP Vojvodine i članovi diplomatskog kora.