ДАНИ БАЧА-ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2017

Манифестација Дани Бача-дани европске баштине започела је у петак 22. септембра и трајала је три дана, односно до 24. септембра. Први дан манифестације био је посвећен органској производњи те је у организацији Центра за органску производњу одржан округли сто са темом „Одрживи рурални развој кроз сарадњу на локалном нивоу“.
Други дан манифестације започео је округлим столом у просторијама едукативног центра где се разговарало на тему културног и природног наслеђа- вредности и управљање а у организацији Завода за заштиту споменика културе. 
Почасни гост општине Бач био је Њ.Е. Амбасадор Републике Кипар Константинос Елиадес са којим је председник општине Бач Драган Сташевић у Великом Бачком парку засадио дрво пријатељства. Пријем званица одржан је у свечаној сали општине Бач након чега су се сви гости пешице упутили ка Бачкој Тврђави и имали прилику да успут виде турско купатило и капију Шиљак. Програм је почео у 14 часова а након химне Републике Србије част да се први обрати присутнима добио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је истакао задовољсво због великих шанси да се Тврђава нађе под заштитом Унеска и изразио уверење да ће се на томе истрајати. Он је и рекао да Бач, мало место које обележава Дане европске баштине показује да су наша историја и култура јако богате и да се овом прославом Србија, али и Бач ставља на туристичку мапу света и Европе. Након њега присутнима се обратио Њ.Е. Амбасадор Републике Кипар Константинос Елиадес који је нагласио да је Војводина пример европских вредности а да је данас у Бачу пружена потврда и за значајно место које заузима у погледу очувања културне баштине али и као значајан резерват природе. 
Председник општине Бач Драган Сташевић обраћајући се присутнима као домаћин манифестације истакао је да је овогодишња тема „Културно наслеђе и природа“ заправо синоним за општину Бач као и да се природа и културно наслеђе требају чувати, ценити, неговати и промовисати јер су то вредности од изузетног значаја.Такође, нагласио је и да за општину Бач постоје озбиљни планови и да се треба припремити за моменат када ће ово мало место поново постати једна од најважнијих локација у овом делу Европе. Манифестацију отвореном прогласио је потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић који је подсетио да је преплитање и међусобно обогаћивање различитих националних, конфесионалних и културних идентитета једно од наших највећих богатстава.Он је и рекао да је приоритет Покрајинске Владе апсолутно очување и развијање богатстава различитости нашег поднебља и да је реч о вековним вредностима и благу које смо добили на чување да их неокрњене оставимо будућим генерацијама. 
Након уводних обраћања уследила је химна Европске Уније а затим и додела повеља резервата биосфере „Бачко подунавље“ поводом чега се присутнима обратио покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић. Повеље су уручене представницима Завода за заштиту природе Војводине, Парк Тиквара, Горње Подунавље, општина Бач, Бачка Паланка, Апатин, Оџаци и Сомбор. 
Манифестација је настављена културно уметничким и забавним програмом, витешким играма, ритмичком гимнастиком, програмом за децу, ловачким котлићем, концертом духовне музике у Фрањевачком самостану али к поп концертом у вечерњим часовима Тамарис бенда и групе Тропико уз традиционални ватромет.

Последњег дана манифестације одиграна су два турнира, у фудбалу и одбојци а одржана је и фудбалска утакмица између ветерана ФК Тврђава и гостију општине Бач ветерана Црвене Звезде.

Преузето са сајта општине Бач