Радни састанак ОПЕНС-а и Јужнобачког управног округа

Омладински савез удружења „Нови Сад омладинска престоница културе ОПЕНС“ у сарадњи са Јужнобачким управним округом, одржали су радни састанак са представницима Управних округа са територије Србије.

Присутне је поздравио начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић и истакао значај сарање Управних округа и Омладинског савеза.

ОПЕНС у 2021. години уз подршку Министарства омладине и спорта у Влади Републике Србије реализује развојни пројекат којим се јачају капацитети удружења младих и удружења за младе да конкуришу за финансијска средстава међународних и других донатора и којим се анализира и предлаже оптималан обим и модел организовања мреже омладинских центара у Републици Србији у циљу пружања интегрисаних услуга за младе које су доступне свим младима.

Задатак овог пројекта је да обезбеди одрживост квалитета услуга и програма за младе у Србији. Овај изазов може се решити јачањем капацитета свих актера омладинске политике и успостављањем просторних капацитета за одржавање програма за младе – омладинских центара.

Са тим у вези, ОПЕНС ће у склопу пројекта „У центру одрживе омладинске политике“ посетити 26 управних округа у Републици Србији у којима ће бити организовано 26 округлих столова са актерима омладинске политике на којима очекујемо учешће и 300 представника јединица локалних самоуправа, организација младих и за младе, као и њихових савеза, али и младих.  Као резултат ове активности биће креирана студија изводљивости успостављања мреже омладинских центара у Србији која ће до краја године бити и презентована јавно, али ћемо анализирати и примере добре праксе у Србији и региону.