Delegacija Orlovske oblasti u poseti Južnobačkom upravnom okrugu

Delegacija Orlovske oblasti (Ruska federacija) posetila je Južnobački upravni okrug (Republika Srbija) u periodu od 31.01.2018. do 03.02.2018. godine .

Delegaciju je vodio zamenik predsednika Vlade Orlovske oblasti Sergej Filatov a koja je tokom trodnevne posete, posetila  Ministarstvo poljoprivrede, Vladu Vojvodine, Grad Novi Sad, Privrednu komoru Vojvodine, Univerzitet Grada Novog Sada, Institut za ratarstvo i povrtarstvo „NS SEME“, i opštinu Sremski Karlovci.

Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva državne uprave i loklane samouprave Ivanom Bošnjakom, predsednikom opštine Titel Draganom Božićem i predsednikom opštine Bačka Palanka Branislavom Šušnicom, dočekao je delegaciju Orlovske Oblasti 01. februara 2018. godine  gde se na radnom sastanku razgovaralo o proširenju  trgovinske, ekonomske, naučno-tehnološke i kulturne saradnje. Nakon toga je na Univerzitetu u Novom Sadu potpisan Memorandum o razumevanju između Univerziteta u Novom Sadu i Orlovskog državnog Univerziteta ‘Ivan Turgenjev’.

Potredsednik pokrajinske Vlade Đorđe Milićević i Sergej Filatov na zajedničkom sastanku koji je održan u Vladi Vojvodine, ocenili su da izuzetno dobre političke odnose Republike Srbije i Ruske Federacije, treba iskoristiti i za jačanje direktne privredne saradnje srpskih i ruskih regija.

Gradonačelnik Miloš Vučević poželeo je gostima srdačnu dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što su svojim prisustvom uveličali rođendansku proslavu grada Novog Sada.

U delegaciji Orlovske oblasti bili su i predstavnici uspešnih kompanija koji su se  sastali sa ovdašnjim privrednicima u Privrednoj komori Vojvodine, a gde su održane i prezentacije važnih projekata.

Kao veoma dobra dosadašnja saradnja ocenjena je saradnja ruskih naučnih institucija sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo ‘NS seme’.

Sagovornici su izrazili uverenje da će aktivnosti koje su preduzete tokom boravka delegacije Orlovske oblasti u Novom Sadu dati dobre rezultate i doprineti obostranom razvoju.