Делегација Орловске области у посети Јужнобачком управном округу

Делегација Орловске области (Руска федерација) посетила је Јужнобачки управни округ (Република Србија) у периоду од 31.01.2018. до 03.02.2018. године .

Делегацију је водио заменик председника Владе Орловске области Сергеј Филатов а која је током тродневне посете, посетила  Министарство пољопривреде, Владу Војводине, Град Нови Сад, Привредну комору Војводине, Универзитет Града Новог Сада, Институт за ратарство и повртарство „НС СЕМЕ“, и општину Сремски Карловци.

Начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић заједно са државним секретаром Министарства државне управе и локлане самоуправе Иваном Бошњаком, председником општине Тител Драганом Божићем и председником општине Бачка Паланка Браниславом Шушницом, дочекао је делегацију Орловске Области 01. фебруара 2018. године  где се на радном састанку разговарало о проширењу  трговинске, економске, научно-технолошке и културне сарадње. Након тога је на Универзитету у Новом Саду потписан Меморандум о разумевању између Универзитета у Новом Саду и Орловског државног Универзитета ‘Иван Тургењев’.

Потредседник покрајинске Владе Ђорђе Милићевић и Сергеј Филатов на заједничком састанку који је одржан у Влади Војводине, оценили су да изузетно добре политичке односе Републике Србије и Руске Федерације, треба искористити и за јачање директне привредне сарадње српских и руских регија.

Градоначелник Милош Вучевић пожелео је гостима срдачну добродошлицу и изразио задовољство што су својим присуством увеличали рођенданску прославу града Новог Сада.

У делегацији Орловске области били су и представници успешних компанија који су се  састали са овдашњим привредницима у Привредној комори Војводине, а где су одржане и презентације важних пројеката.

Као веома добра досадашња сарадња оцењена је сарадња руских научних институција са Институтом за ратарство и повртарство ‘НС семе’.

Саговорници су изразили уверење да ће активности које су предузете током боравка делегације Орловске области у Новом Саду дати добре резултате и допринети обостраном развоју.