General Đorđe Stratimirović posle 113 godina sahranjen u Sremskim Karlovcima

U Sremskim Karlovcima, u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, 27. septembra 2021. godine, pohranjeni su posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića preneti iz Beča, gde je sahranjen 1908. godine, čime je ispunjena njegova poslednja želja, koju je izrazio neposredno pred smrt u svojim memoarima „Uspomene“.

Đorđe Stratimirović rođen je u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, a preminuo je 15. decembra 1908. u Beču, gde je i sahranjen. Bio je srpski general koga su ondašnji Srbi od milja zvali vožd.

Predsednik Igor Mirović je u ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, porodici i svima koji su učestvovali u, kako je naveo, povratku omiljenog generala i našeg velikog pretka iz Beča u Srbiju.

Događaju su prisustvovali načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, potomci i članovi porodice Stratimirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade, gradonačelnici i predsednici opština u Vojvodini, predstavnici Vojske Srbije i druge zvanice.