Генерал Ђорђе Стратимировић после 113 година сахрањен у Сремским Карловцима

У Сремским Карловцима, у манастиру Ваведења Пресвете Богородице, 27. септембра 2021. године, похрањени су посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића пренети из Беча, где је сахрањен 1908. године, чиме је испуњена његова последња жеља, коју је изразио непосредно пред смрт у својим мемоарима „Успомене“.

Ђорђе Стратимировић рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822. године, а преминуо је 15. децембра 1908. у Бечу, где је и сахрањен. Био је српски генерал кога су ондашњи Срби од миља звали вожд.

Председник Игор Мировић је у име Покрајинске владе и своје лично име захвалио Српској православној цркви, породици и свима који су учествовали у, како је навео, повратку омиљеног генерала и нашег великог претка из Беча у Србију.

Догађају су присуствовали начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, потомци и чланови породице Стратимировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе, градоначелници и председници општина у Војводини, представници Војске Србије и друге званице.