Titel očekuje investitore Donje Saksonije

Južnobački upravni okrug već četiri godine sarađuje sa severnonemačkom pokrajinom Donjom Saksonijom. Iz te saradnje su do sada proistekli bratimljenje i prvi zajednički projekti Rume i grada Berzenbrik. Značajno je to što su otvorena vrata i za saradnju sa drugim sredinama u Južnoj Bačkoj. Prva među njima, po svemu sudeći, biće Opština Titel.

Grad Berzenbrik, čiji čelnici se po drugi put ove godine sastaju sa predstavnicima Južnobačkog okruga i Titela, nalazi se u severnoj nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji, koja ima gotovo sedam i po miliona stanovnika. Sam grad sa oko 30 hiljada žitelja poznat je kao najveći distributivni centar čuvenog Adidasa, dok je čitava regija sedište i nekih kompanija važnih za našu zemlju.

Dragan Božić, predsedniik opštine Titel kaže: „Slični su Vojvodini, imaju razvijenu poljoprivredu. Tamo se nalazi čuvena mesna industrija Tenis, koja bi uskoro trebalo da stigne u Srbiju. Tamo je i sedište Kontinentala i mnogih drugih poznatih nemačkih firmi“.

Oduševljen prirodom titelske opštine, gradonačelnik Berzenbrika, Horst Bajer, ističe da je uz velike gradove važno upoznati i one manje, jer samo tako možete videti kako funkcioniše jedna država. Već za narednu godinu najavljuje saradnju u razmeni đaka i njihovom usavršavanju u oblasti ekologije. Obećava i lobiranje kod nemačkih investitora i trgovinskih lanaca.

„Biću dobar ambasador Srbije. Čim se vratim u Nemačku reklamiraću ono što sam video, a sledeće godine organizovaću sastanak onih nemačkih privrednika, koji već imaju iskustva sa ulaganjima u Srbiji i onih koji bi ubuduće mogli da investiraju“, ističe Horsta Bajer, gradonačelnik Berzenbrika, Nemačka i dodaje: „Imam dobre kontakte u udruženjima trgovaca. Probaću da ih iskoristim, pa da uz voće iz Afrike i Južne Amerika, na tržište Donje Saksonije stigne, na primer, i jabuka iz Srbije“.

Jabuka iz Srbije, posebno iz Titela , ali i mnogi drugi proizvodi do Nemačke mogli bi da stignu rečnim putem. Izgradnja velike luke na Tisi samo je jedan od važnijih planova predočenih gostima iz Nemačke.

Dragan Božić, predsednik Opštine Titel kaže: „Opština Titel ima šta da ponudi i u oblasti poljoprivrede, privrede, turizma. Za Nemačku možemo biti posebno zanimljivi zbog reke Tise, koja je sada međunarodni plovni put, zbog blizine Dunava, zatim reke Begej i potrudićemo se da o svemu tome obavestimo goste pa da već naredne godine kada očekujemo dolazak privrednika iz te pokrajine možda i konkretnije razgovaramo onekim ulaganjima.“

Titel je za sada postao zanimljiv jednom švajcarskom koncernu, koji ambalažom snabdeva proizvođače čuvene Palome, Persila i Perfeksa. Nova priča o mogućem dolasku neke kompanije iz Donje Saksonije u podnožje Titelskog brega zakazana je već za dvadesetak dana u Nemačkoj.

 

TEKST PREUZET SA SAJTA RADIO-TELEVIZIJE VOJVODINE