Тител очекује инвеститоре Доње Саксоније

Јужнобачки управни округ већ четири године сарађује са севернонемачком покрајином Доњом Саксонијом. Из те сарадње су до сада проистекли братимљење и први заједнички пројекти Руме и града Берзенбрик. Значајно је то што су отворена врата и за сарадњу са другим срединама у Јужној Бачкој. Прва међу њима, по свему судећи, биће Општина Тител.

Град Берзенбрик, чији челници се по други пут ове године састају са представницима Јужнобачког округа и Титела, налази се у северној немачкој покрајини Доњој Саксонији, која има готово седам и по милиона становника. Сам град са око 30 хиљада житеља познат је као највећи дистрибутивни центар чувеног Адидаса, док је читава регија седиште и неких компанија важних за нашу земљу.

Драган Божић, председниик општине Тител каже: „Слични су Војводини, имају развијену пољопривреду. Тамо се налази чувена месна индустрија Тенис, која би ускоро требало да стигне у Србију. Тамо је и седиште Континентала и многих других познатих немачких фирми“.

Одушевљен природом тителске општине, градоначелник Берзенбрика, Хорст Бајер, истиче да је уз велике градове важно упознати и оне мање, јер само тако можете видети како функционише једна држава. Већ за наредну годину најављује сарадњу у размени ђака и њиховом усавршавању у области екологије. Обећава и лобирање код немачких инвеститора и трговинских ланаца.

„Бићу добар амбасадор Србије. Чим се вратим у Немачку рекламираћу оно што сам видео, а следеће године организоваћу састанак оних немачких привредника, који већ имају искуства са улагањима у Србији и оних који би убудуће могли да инвестирају“, истиче Хорста Бајер, градоначелник Берзенбрика, Немачка и додаје: „Имам добре контакте у удружењима трговаца. Пробаћу да их искористим, па да уз воће из Африке и Јужне Америка, на тржиште Доње Саксоније стигне, на пример, и јабука из Србије“.

Јабука из Србије, посебно из Титела , али и многи други производи до Немачке могли би да стигну речним путем. Изградња велике луке на Тиси само је један од важнијих планова предочених гостима из Немачке.

Драган Божић, председник Општине Тител каже: „Општина Тител има шта да понуди и у области пољопривреде, привреде, туризма. За Немачку можемо бити посебно занимљиви због реке Тисе, која је сада међународни пловни пут, због близине Дунава, затим реке Бегеј и потрудићемо се да о свему томе обавестимо госте па да већ наредне године када очекујемо долазак привредника из те покрајине можда и конкретније разговарамо онеким улагањима.“

Тител је за сада постао занимљив једном швајцарском концерну, који амбалажом снабдева произвођаче чувене Паломе, Персила и Перфекса. Нова прича о могућем доласку неке компаније из Доње Саксоније у подножје Тителског брега заказана је већ за двадесетак дана у Немачкој.

 

ТЕКСТ ПРЕУЗЕТ СА САЈТА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ ВОЈВОДИНЕ