Како мотивисати младе да се воле за Србију?

Министарка Славица Ђукић Дејановић разговарала је у Новом Саду са представницима општина Јужнобачког округа о једном од најбитнијих националних питања – о пронаталитетној и популационој политици, демографији, са тежњом да демографска будућност буде боља и да све мере у вези са тим почну да се спроводе. Планирано је да у сваком региону постоји једна пилот општина у којој ће се примењивати владине мере за поправљање демографске слике Србије.

Сваке године мање нас је за један цео град-  38 хиљада становника. Алармантни подаци разлог су што је донесена одлука за обавезно спровођење пронаталитетних мера, најпре кроз пилот пројекат.

„Шта су услови да неко може апликовати…дакле, да је до сада већ издвојила лице или већи број лица на територији локалне самоуправе који се баве, стичу увид у ова питања, да је од буџетских средстава у претходној години, у претходним годинама издвајала нешто за подршку породици и финансија без обзира што су буџети општина мали“, изјавила је Славица Ђукић Дејановић.

Питања унутрашњих и спољних миграција, пронаталитетне мере, квалитет и дужина  живота –  све су то битни сегменти на којима се мора радити, истакла је Дејановићева.

Милан Новаковић, начелник Јужнобачког округа сматра да је учешће у том пројекту од изузетног значаја за све општине које му припадају и да је то нарочито важно за рубне општине.

„Ви знате колико је прилив у Новом Саду велик ал нам је Бач запоставље и Тител и тако даље. Наше мање општине су нам све врло важне“, каже Новаковић.

Новац за реализаију пројакта издвајаће саме општине а предвиђено је 30-так хиљада евра као  помоћ државе оним најугроженијим. Усвајање предлога за пилот пројекат очекује се на првој следећој седници Владе, а за месец дана и почетак реализације. Први резултати биће видљиви за 10 година, наводи Славица Ђукић Дејановић додајући да морамо заједно решавати проблем, јер „не постоји влада која то може сама да уради –  да мотивише младе људе да се воле за Србију“.

Извор: РТВ