Oбележена 175. годишњица Мајске скупштине

Свечаној академији којом је у  Покрајинској влади обележена 175. годишњица одржавања Мајске скупштине присуствовао је начелник Јужнобачкочког управног округа Милан Новаковић.

У  Сремским Карловцима 15. маја 1848. године проглашено је стварање Српске Војводине,  датум који се обележава као један од два најзначајнија празника Срба у АП Војводини.

Присутнима се обратио председник Покрајинске владе, Игор Мировић са речима да је „петнаести мај 1848. године, који данас обележавамо, један је од датума који мењају ток историје и заувек остају уписани у повесници сваког народа. Сви такви датуми имају своју предисторију и у њима су обједињени вековни напори и усмереност низа генерација ка једном циљу – а наш народ имао је један циљ – а то је одлука о формирању Српске Војводине. Била је то круна вишевековне борбе за очување сопствене самобитности, слободе и равноправности са другим народима“.

Присутнима се обратио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић а свечаности су присуствовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, потпредседници Народне скупштине Републике Србије и Скупштине АП Војводине, изасланица председника Републике Верица Лазић, потпредседници и чланови Владе Републике Србије, чланови Покрајинске владе, председник Матице српске Драган Станић, представници цркава и верских заједница, војске, полиције и други.