ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА И ДАНА 1. БРИГАДЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је Свечаној академији у Српском народном позоришту која је одржана поводом 9. новембра Дана 1. бригаде Kопнене војске Републике Србије и Дана ослобођења Града Новог Сада у Првом светском рату 1918. године.

– Ово је један од оних дана у којима славимо слободу, сећајући се 9. новембра 1918. године и самог краја Првог светског рата, када је слобода закуцала на врата Новог Садa. Нема много градова у свету који су преживели толико страдања и доживели толико радовања, као наш Нови Сад. Ми смо потомци великих људи који су сањали, и извојевали слободу у рововима на Церу, Колубари, Мачковом Камену, Црном врху, Крфу, Кајмачкалану и Солунском фронту. Најтежи терет у овим ратовима понели су управо припадници копнене војске. И зато датуми попут 9. новембра – Дана ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и Дана Прве бригаде копнене војске, треба све да нас подсете, а нове генерације да науче, која је цена наше данашње слободе. А наш Нови Сад је увек био слободарски град-херој. И зато сада сањамо неке нове снове, и живећемо их ускоро, као Европска престоница културе, надам се и Омладинска престоница Европе. Али, никада нећемо дозволити да у заборав падну сећања на све оне који су нам омогућили овакву будудућност – рекао је градоначелник и припадницима Прве бригаде копнене војске честитао њихов дан, а свим Новосађанима Дан освајања слободе у Првом светском рату.

Бригадни генерал Жељко Петровић командант 1. бригаде Копнене Војске Републике Србије рекао је да се обележава дан када је слобода дошла у Нови Сад и то слобода коју је донео народ, и када су црно-жуте заставе Хабзбуршке монархије пале, а на улицама града се завијориле оне због којих су живели људи с ових простора.

У оквиру програма Свечане академије, уручене су медаље које Министар одбране додељује најзаслужнијим припадницима Војске Србије за ревносну службу, а наступило је више музичко-вокалних састава.

Поред многобројних званица, начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић својим присуством увеличао поменути скуп.

 

Преузето са сајта Града Новог Сада