Представљен Закон о социјалном предузетништву

У уторак 11. октобра 2022. године у седишту Регионалне привредне коморе Нови Сад, представљен је Закон о социјалном предузетништву као и едукације о појму и значају теме социјалног предузетништва.

Закон о социјалном предузетништву усвојен је 04. фебруара 2022. године и даје могућност али и обавезу локалним самоуправама да развијају социјално предузетништво.

У складу са приоритетима Покрајинске владе, Савета за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, социјална економија препозната је као једна од 20 области значајних за опоравак привреде , а како директно утиче на смањење незапослености у 2021. години извршене су обуке представника ЈЛС о значају и појму социјалног предузетништва и како га препознати на локалном нивоу.

Начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић рекао је да на територији овог округа тренутно нема много социјалних предузећа, али да Закон о социјалном предузетништву треба да подстакне и омасови овај вид запошљавања.

Присутнима се поред начелника Округа обратио и Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, Члан Градског већа за привреду и туризам Милорад Радојевић, Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Сандра Грујичић која је истакла да је на републичком нивоу формиран Савет за социјално предузетништво, те да се интензивно ради на плану развоја таквог предузетништва, односно на проналажењу најбољих решења за оне који су се определили за овакав вид пословања.