Štab za vanredne situacije spreman da odgovori svakom zadatku

Štab za vanredne situacije opštine Srbobran je spreman da zajedno sa sa jedinicama Civilne zaštite odgovori svakom zadatku – poručio je predsednik opštine Srbobran, a ujedno i komandant pomenutog Štaba Radivoj Paroški nakon sastanka sa komandantom Štaba za vanredne situacije Južnobačkog okruga Milanom Novakovićem i načelnicima Uprave za vanredne situacije, odnosno Odeljenja za upravljanje rizicima Draganom Cvetičaninom i Vladimirom Ragajiem koji je održan u ponedeljak, 26. marta.

Prvi čovek lokalne samouprave u Srbobranu istakao je da je cilj sastanka bio da se pređe sva problematika vezana za funkcionisanje i delovanje opštinskog Štaba za vanredne situacije i da one tačke koje još nisu dovoljno obrađene, to budu u narednom periodu.

– Srećom, opština Srbobran pripada redu onih koje nisu izložene velikim rizicima. Ali problem može da se pojavi sa poplavama koje nastaju samo u situaciji kada dođe do spajanja podzemnih i atmosferskih padavina, mada rekao bih da je dosta toga već urađeno na tom planu. Na nama je da predupredimo sva eventualna dešavanja ili nezgode i omogućimo nesmetan protok vode da ne bi došlo do neprijatnih situacija – ukazuje Paroški.

Prema njegovim rečima, u periodu kada postoje najave eventualnih velikih padavina, svi ispusti i kanali će biti pročišćeni, pa i u ataru kako ne bi došlo do stvaranja velikih vodenih ogledala.

– Nadam se da ćemo zajedno sa jedinicima Civilne zaštite i sa volonterima uspeti da preventivno očistimo sve kanale koji su važni da bi protok vode bio olakšan i ubzan. A obaveza naših građana je da ispred svojih kuća očiste kanale, jer je to korisno, ne samo za celu zajednicu, nego i za njih same – naglasio je predsednik opštine Srbobran.

Komandant Štaba za vanredne situacije Južnobačkog okruga Milan Novaković objasnio je da on i njegovi saradnici preventivno obilaze sve opštine koje pokrivaju i da su došli da analiziraju sve mere koje su preduzete i organizacione aktivnosti koje su u toku.

– Opština Srbobran dosta dobro stoji u svim segmentima, a sa druge strane Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu je na raspolaganju. Sve preventivne mere za visoke vodostaje moramo već sada preduzimati kako bi spremni dočekali eventualne situacije kad on može da nanese štetu.  Nivo organizovanosti Štaba u Srbobranu je na vrlo visokom nivou, odgovornost postoji i što je najvažnije dobra volja i elan za preduzimanje narednih koraka. Nadam se daljoj dobroj saradnji – rekao je naš sagovornik.

On je apelovao na sve građane opštine Srbobran da očiste kanale, kako ispred kuća, tako i u baštama i dvorištima, tačnije svuda gde prolaze iz razloga što i najmanji kanal ponekad napravi veliki problem.

– To je, pre svega, naša obaveza i odgovornost prema svojim domaćinstvima, a i prema svim sugrađanima. Dobro bi došle i organizovane akcije, jer naš narod se organizuje dobro samo kada dođe nevolja, a uvek je bolje preventivno reagovati – zaključio je Novaković.

Darko Vujinović

Preuzeto sa portala Moj Srbobran